Babiččiny svatební koláčky

 Suroviny (na asi 600 koláčků:

(Když chceme jen tak na chuť, doporučuji dělat z mnohem menší dávky)

100 g cukru
1000 g másla
1000 g hladké mouky
4 žloutky
80 g droždí
lžička soli
citronová kůra
vanilkový cukr

Postup:
Ze 2 lžic cukru, trošky mléka, droždí, vanilkového cukru, citronové kůry a malé lžičky soli zadělejte kvásek a nechte vzejít. 
Na vále zadělejte z kvásku a ostatních surovin těsto, které se nenechává vykynout, ale ideálně se do druhého dne nechá uležet v chladu/v lednici. 
Z uleželého těsta se udělají malé kuličky a pomocí 5dkg závažíčka (obalaného do plátýnka) se vymačkávají kulaté koláčky. 
Poté se koláčky naplní (tvaroh, ořechy, mák, povidla, marmeláda,..), upečou se a ještě teplé se obalují ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

(Ořechová náplň:
100 g cukru
100 ml smetany
100 g mletých ořechů
na dochucení citronová kůra, rum, skořice)

Smetana se svaří s cukrem, po odstavení z plotny se vmíchají ořechy a zbylé suroviny a dál už se směs nevaří.)

Komentáře