Těsto:
420 g hladké mouky
150 g cukru krupice
1 lžička sody
150 g másla
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžíce mléka
Ořechová směs:
80 g másla
50 g cukru krupice
2 lžíce medu
300 g nasekaných vlašských ořechů
Krém (Paní Gražová dává 1,5 dávky)
500 ml mléka
2 karamelové pudingy
100 g másla
3 lžíce moučkového cukru
Suroviny na těsto smíchám v tužší těsto, rozdělím na poloviny, každou vyválím v asi 5 mm tlustý plát (válí se již na pečícím papíře, aby se dalo snadno přenést na plech) a peču asi 15 minut na 180°C. Nejdřív si upeču jen 1. placku. Na 2. dám ořechovou směs a poté upeču.
Připravím si ořechovou směs, na pánvi si rozehřeju máslo, přidám cukr, med a ořechy a pomalu zahřívám, dokud mi směs nezkaramelizuje (TIP - do směsi lze přidat trochu baileys). Hotovou směs dám na druhou placku a upeču.
Na krém si uvařím puding, po vychladnutí ho vyšlehám s máslem a cukrem.
Na první placku si po vychladnutí namažu krém a přiklopím ho druhou plackou, ořechy nahoru. Zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici uležet (tak placky hezky změknou a rozleží se).
Paní Grežová dělává 3 dny - jeden si upeče placky, další den naplní krémem a pak nechá ještě den uležet.
Nápady: do krému se určitě bude krásně hodit i zkaramelizované salko.
I do krímu se může přidat trochu Baileys
Místo vlašáku se dají použít i jiné ořechy (pekanové, směs s lískovými, apod.)
Komentáře
Okomentovat