Grežinky

Těsto: 

420 g hladké mouky

150 g cukru krupice

1 lžička sody

150 g másla

2 vejce

2 lžíce medu

2 lžíce mléka


Ořechová směs:

80 g másla

50 g cukru krupice

2 lžíce medu

300 g nasekaných vlašských ořechů


Krém (Paní Gražová dává 1,5 dávky)

500 ml mléka

2 karamelové pudingy

100 g másla

3 lžíce moučkového cukru


Suroviny na těsto smíchám v tužší těsto, rozdělím na poloviny, každou vyválím v asi 5 mm tlustý plát (válí se již na pečícím papíře, aby se dalo snadno přenést na plech) a peču asi 15 minut na 180°C. Nejdřív si upeču jen 1. placku. Na 2. dám ořechovou směs a poté upeču.

Připravím si ořechovou směs, na pánvi si rozehřeju máslo, přidám cukr, med a ořechy a pomalu zahřívám, dokud mi směs nezkaramelizuje (TIP  - do směsi lze přidat trochu baileys). Hotovou směs dám na druhou placku a upeču.

Na krém si uvařím puding, po vychladnutí ho vyšlehám s máslem a cukrem.

Na první placku si po vychladnutí namažu krém a přiklopím ho druhou plackou, ořechy nahoru. Zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici uležet (tak placky hezky změknou a rozleží se). 

Paní Grežová dělává 3 dny - jeden si upeče placky, další den naplní krémem a pak nechá ještě den uležet.

Nápady: do krému se určitě bude krásně hodit i zkaramelizované salko.

I do krímu se může přidat trochu Baileys

Místo vlašáku se dají použít i jiné ořechy (pekanové, směs s lískovými, apod.)


Komentáře