Můj oblíbený recept na vynikající, vláčnou a hutnou Vánočku či mazanec, který mám od své milované babičky.
Suroviny:
300 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
70 g mandlové mouky
90 g másla
120 g cukru
1x vanilkový cukr
3 ks žloutků
230 ml mléka
33 g droždí
špetka soli
Na potřeni před pečením budeme potřebovat 1 vejce.
Postup:
Z části mléka, trochy cukru a droždí si připravím kvásek. Do domácí pekárny si nejprve naliju mokré suroviny, tedy zbytek mléka z kvásku, rozpuštěné máslo a žloutky. V míse si smíchám suché suroviny, tedy všechny mouky, zbytek cukru, vanilkový cukr a sůl, ty promíchám a přidám do pekárny. Nakonec vložím kvásek a nechám pekárnu dělat svoje kouzla. Je třeba těsto v pekárně kontrolovat, mandlová mouka v těstě způsobí, že bude vláčné a hutné, ale někdy je těsto až příliš řídké a je třeba přisypat po troškách polohrubou mouku.
Po vykynutí těsta si nachystám jednotlivé "hady" na zapletení Vánočky, podle toho, z kolika chceme dělat. Vánočku zapleteme, potřeme vejcem. Lze ji ještě dozdobit sekanými mandlemi.
Pokud pečeme mazanec, jen si těsto upravíme do hezkého bochánku, přesuneme na plech, uprostřed uděláme křížek, já ještě po obvodu nastřihuji, připomíná pak pohanský symbol sluníčka. Nakonec také potřeme vejcem.
Komentáře
Okomentovat